Ziggi Blindheim Maskin IMG8342 WEB
Artikler

Slik jobber vi med bærekraft

Bærekraftsarbeid handler i stor grad om evnen til å se helheten. Vi må se hvordan det vi gjør påvirker folk og miljø. Ikke bare i dag, men flere år frem i tid. Det handler om å finne praktiske løsninger som gir mening, både for miljøet og økonomien.

Selv om vi ikke er en stor aktør, så ønsker vi å gjøre vårt. Et synlig grep er den oppdaterte og mer miljøvennlige maskinparken vår, som fører til betydelig lavere utslipp. Alle våre maskiner har i dag Steg V EU standard på utslipp, mens alle biler har Euro 6 standard. Det vil si at vår nye gravemaskin fra Volvo på 15 tonn har et forbruk på 5,3 liter per time. Til sammenligning brukte samme type maskin 15 liter per time for 12 år siden. Den nye standarden har også et vesentlig lavere utslipp av NOx (den lokale forurensningen med mikrostøvpartikler i luften). Alle våre maskiner og biler fungerer faktisk som luftrensere, og slipper ut renere luft enn de suger inn. Slik som teknologien og infrastrukturen er i dag, er nye diesel-maskiner det som sørger for minst utslipp knyttet til vår drift.

Selv om de nye maskinene våre slipper ut mye mindre enn før, jobber vi også med tallfestede mål for å redusere tomgangskjøring. Vårt mål for 2024 er en reduksjon med 20%.


Gjenbruk av jord og stein
Maskiner er én ting, men for å levere tjenestene våre er vi avhengig av begrensede ressurser som jord og stein. Derfor er det helt essensielt å hele tiden se på hvordan vi kan bruke ressursene våre på en smartere måte. Det lønner seg.

Vi har for eksempel to anlegg på Flisnes der vi jobber med gjenbruk av nettopp jord og stein. Ved å ha ressursene tilgjengelig lokalt, reduserer vi både transportkostnader og utslipp. Dette er et konkret tiltak som gir resultater, både for miljøet og for bunnlinjen.

I tillegg bruker vi alltid massene på stedet der det er mulig. Vi tromler og sorterer stein og jord. Er vi heldige, kan vi bruke opp igjen begge deler på den samme tomten. Akkurat nå ser vi også på muligheten for å investere i et elektrisk sorteringsanlegg. Da vil det også bli mindre støy under sorteringen, noe som er positivt for nærmiljøet rundt tomten.

Når det ikke er plass til å gjenvinne masse på stedet, er vi avhengige av anlegg for massegjenvinning. Derfor har vi gått inn som eier i et helt nytt massegjenvinningsanlegg i Alvika. Når det er oppe og går, kan vi kjøre massene dit. Og i stedet for å kjøpe ny masse fra pukkverk, kan vi bruke gjenvunnet stein fra massegjenvinningsanlegget. En annen fordel med dette er last begge veier. Den beste turen er tross alt den du ikke tar.


Investeringer som lønner seg
Dette anlegget er med andre ord en fornuftig investering og det er viktig for oss som en mindre aktør. Investeringene vi gjør må være både miljøvennlige og økonomiske på sikt. Bærekraftsbegrepet rommer tross alt også økonomi. Smarte økonomiske grep holder flere bedrifter i live og det bidrar til et sunt lokalsamfunn. Det er også én av grunnene til at vi ikke bruker store elektriske maskiner foreløpig. Vi har en god del elektrisk utstyr, men per i dag er det ikke økonomisk bærekraftig med større elektriske maskiner på grunn av høye kostnader og utfordringer knyttet til lading. Vi følger imidlertid med og er klare for å investere når teknologien og infrastrukturen gjør dette bærekraftig, også økonomisk.

Vel så viktig som lave utslipp fra maskinparken vår, er løsninger som varer. Når vi bygger en natursteinsmur, så vil den bli stående i årevis. Det skal alltid se bedre ut enn da vi kom, der vi jobber.


Gir tilbake til lokalsamfunnet
De aller fleste prosjektene vi jobber med er i og rundt Ålesund. Derfor er det viktig for oss å investere i lokalsamfunnet som vi er en del av også. Et eksempel er det gode samarbeidet vi har med skoler og opplæringskontorer. Vi ønsker å gi lærlinger en god start i yrkeslivet, og forhåpentligvis blir flere av dem værende hos oss også. Ved å utdanne dyktige maskinførere, sikrer vi oss verdifull kompetanse. Det er vinn-vinn.

I tillegg til å fokusere på utdanning, støtter vi flere lokale lag – som Blindheim Idrettslag og AaFK Fortuna. Sistnevnte er et aktivt valg fordi vi ser verdien av å gi en ekstra dytt til kvinnefotballen. De har større utfordringer knyttet til å skaffe sponsormidler og det vil vi gjøre noe med.

Dette er bare noen av tingene vi jobber med. Når det kommer til bærekraft, blir vi aldri ferdig. Vi skal fortsette å gjøre tiltak der det gir mening, som å redusere unødvendig transport ytterligere, bli enda bedre på gjenbruk av masser og investere i mer moderne utstyr når vi kan. Vi er ikke perfekte, men vi gjør forbedringer der vi kan.